Het Amerikaanse schoolsysteem is al lang een onderwerp van fascinatie en bewondering in Nederland. Hollywood-films hebben deze fascinatie nog verder versterkt door een beeld te schetsen van de Amerikaanse middelbare school dat, hoewel soms overdreven, toch tot de verbeelding spreekt. In dit artikel zullen we de echte highschool in Amerika vergelijken met de representatie ervan in films.

Het Amerikaanse schoolsysteem

Het Amerikaanse schoolsysteem bestaat uit drie delen: de basisschool, de middelbare school en de universiteit. High school in Amerika begint doorgaans in het 9e leerjaar en duurt vier jaar. Tijdens deze jaren volgen studenten lessen in verschillende onderwerpen, zoals wiskunde, wetenschap, Engels en sociale studies. Ze kunnen ook kiezen uit een reeks keuzevakken, waaronder kunst, muziek, theater en sport.

Clubs en organisaties

In Amerikaanse high schools zijn er ook verschillende clubs en organisaties waar studenten lid van kunnen worden, zoals de debatclub, de schoolkrant en de sportteams. Veel high schools hebben ook evenementen zoals proms en homecomings, die belangrijke mijlpalen zijn voor studenten.

Universitaire credits

In de VS is de high school ook de plaats waar studenten voorbereid worden op hun toekomstige carrière of universitaire studies. In hun laatste jaar kunnen studenten zich inschrijven voor Advanced Placement (AP)-vakken, die hen in staat stellen om universitaire credits te behalen voordat ze afstuderen. Ze kunnen ook deelnemen aan college-voorbereidende programma’s, zoals het International Baccalaureate-programma.

High school in films

Hollywood-films hebben vaak een geromantiseerde kijk op het leven op de Amerikaanse middelbare school. Dit is vooral te zien in films als Mean Girls, Clueless en The Breakfast Club. In deze films wordt high school afgebeeld als een plek waar populariteit alles is en waar het vinden van een date voor het promfeest van levensbelang is.

Vergelijkbaar

Hoewel deze films overdreven zijn, zijn er wel enkele elementen die waarheidsgetrouw zijn. Bijvoorbeeld de druk om populair te zijn, het gevoel van groepsdruk en de uitdagingen van het vinden van je eigen identiteit tijdens je tienerjaren. Ook worden in deze films vaak de populaire kliekjes, zoals de sportteams en cheerleaders, afgeschilderd als de machtigste groepen in de school.

De realiteit

Echter, de realiteit is dat de meeste Amerikaanse high schools veel diverser zijn dan wat er in films wordt getoond. Studenten zijn vaak lid van verschillende clubs en organisaties, en populariteit is niet altijd de belangrijkste factor in de sociale hiërarchie van de school. Nog steeds nieuwsgierig? Ondervind het zelf met een taalreis naar Amerika!